Spiseregler

Hei! 

Har du noen gang tenkt på at hvor du kommer fra, og hvilken religion du hører til, har mye så si for hva du spiser. Mange av grunnene til at folk spiser akkurat det de gjør, er religiøse lover. Som f.eks. jødene :-) 

De troende jødene spiser kosher, det vil si at det de spiser er godskjent av de jødiske spiselovene. I Toraen defineres kosher-dyr av jødene som firbente vesener, med splittete klover, som er drøvtyggere. Derfor er det tillatt å spise kjøtt fra storfe, får, hjortedyr og geiter. Det er ikke lov å spise svin, hester, kaniner og kameler. Nesten alle typer fjærkre er tillat, unntatt rovfugler, fasaner og andre villfugler. Noen av disse spises ikke pga. tradisjoner, f.eks. i Midt-Østen spiser de ikke gås, for den lever både i vann og på land :-) 


For at kjøtt skal bli kosher må dyret slaktes på en spesiell måte. PS! Hvis du liker alle dyr veldig godt, ikke les vidre :-) Dyret blir avlivet med en utrolig skarp kniv, og slakteren skjærer over halsen på dyret. Da kuttes halspulsåra, luftrøret og spiserøret, på denne måten lider dyret minst mulig. Så fjernes klover og skinn, og kjøttet blir lagt slik at blodet renner ut. Etterpå blir kjøttet saltet, slik at siste rest av blodet skal renne ut. For kosher jøder spiser nemmelig ikke kjøtt med blod i :-)

Ifølge kosherreglene skal heller ikke melk og kjøtt blandes, eller spises til samme måltid. 

De strenge ortodokse jødene har to separate kjøkken, ett for lagring av melkeprodukter, og ett for lagring av kjøtt. De har også to oppvaskmaskiner, to sett kjøkkenutstyr og to sett med serviser og bestikk. Mange har prøvd å finne en forklaring på disse strenge spisereglene, men foreløpig har ingen en forklaring. Noen mener det finnes en medisinsk forklaring, at vis de ikke spiste svinekjøtt og kjøtt som ikke var saltet, kunne de slippe mange sykdommer. Noen andre mener at det er en markering at jødene er et eget folk, med sine egne skikker. Andre mener at de må holde spisereglene, for å vise respekt for gud :-) 

 

Ville du greid å leve slik? :-)


C

Én kommentar

m&m

10.jun.2010 kl.19:04

heii :)

vi skal ha en muntlig tentamen om jødedommen, vet dere om noen spesiielle skikker og tradisjoner ? trenger svar FORT ! Helst i dag innen 1-2 timer , skal holde den på morgenen i morgen .. ;s

vær så snill å hjelp oss :)

hilsen m&m

Skriv en ny kommentar

Jodedommen

Jodedommen

14, Trondheim

Hei! Dette er et skoleprosjekt om jødedommen. Upassende kommentarer vil bli slettet :-) E-C-M

Kategorier

Arkiv

hits