Høytider/fester

Hei! 

Jødedommen har som alle andre religioner fester og høytider de også! Så tenkte jeg kunne fortelle litt om disse :-)

  • Kippúr - er den jødiske forsoningsdagen. Etter den verdslige kalenderen havner kippúr en dag mellom 15. september og 14. oktober. Kippúr er en full fastedag, og alle jøder over 12/13 års alder som har helse til det, er pålagt å faste fra solnedgang på kippúr-aftenen til det er mørkt etter selve kippúr-dagen ? det vil si rundt 25 timer.
  • Pesach - eller påsken, er den største jødiske festen. Ordet «pesach» betyr «å gå forbi» og henviser til minne om da Moses førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt. Under de syv eller åtte dagene som pesach varer spiser jødene matza, usyret og ikke hevet brød, for å minnes denne begivenheten.
  • Purim - feires på den 14. dagen i måneden adār, som vanligvis faller rundt mars. Den 14. Adar er dagen som Haman hadde valgt for å utrydde jødene.
  • Rosj Hasjaná - er jødisk nyttår og feires på den 1. og 2. dagen  av måneden tisjré ? den sjuende måneden i det jødiske året.  Dette tilsvarer nyttår i månedskifte mellom september og oktober.
  • Sabbat - er en ukentlig høytid innen jødedommen. Sabbaten strekker seg fra solnedgang fredag kveld til solnedgang lørdag kveld. Måltidsfellesskapet er hellig for en jødisk familie. Etter tradisjonen slutter sabbaten når tre stjerner viser seg på himmelen lørdag.
  • Bar mitzva / Bat mitzva - Bar mitsva blir feiret i jødedommen for gutter/jenter som har fylt 13 år. Bar mitsva betyr «paktsønn». De må følge alle de påbudene og forbudene som gjelder i jødedommen. De må også lese noen vers fra toraen. Dette kan sammelignes med konfirmasjon.
Bar Mitzva


C

Har du feiret en slik høytid/fest før ?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jodedommen

Jodedommen

14, Trondheim

Hei! Dette er et skoleprosjekt om jødedommen. Upassende kommentarer vil bli slettet :-) E-C-M

Kategorier

Arkiv

hits