Viktige symboler


Davidsstjernen er en sekskantet stjernefigur som er dannet av to triangler. En lignende grafisk formet figur, er kjent siden bronsealderen og har vært brukt i mange forskjellige kulturer.

For jødene har Davidsstjernen etterhvert fått en posisjon som tilsvarer de kristnes kors. I den arabiske tradisjonen kalles davidstjerne for «Davids skjold». Noen arabiske land bruker en femkantet, lignende figur, pentagrammet, som et viktig symbol, for eksempel i Marokkos flagg.

På 1800-tallet begynte flere og flere å anvende davidsstjernen som symbol for jøder og jødisk tradisjon. 

På 1900-tallet ble den et mer entydig nasjonalt symbol, både for jødene og for staten Israel.

Vi brukte Davidstjernen i headeren vår, fordi vi syntes at den symboliserte jødedommen bra.


 

  

Menoráen er kanskje det eldste symbolet vi forbinder med jødedommen. En menorá er en syvarmet lysestake som ble brukt i tempelet. I tempelet ble den tent av yppersteprestene hver morgen. Yppersteprestene hadde byttet ut den brukte veken og la i ny og ren olivenolje. Menoráen brant kontinuerlig.

I dag finner man i synagoger en lampe kalt Ner Tamid - det evigvarende lys - som er tent hele tiden. Dette skal symbolisere Menoráen som stod i tempelet.

Den niarmede lysestaken som brukes på Hanukka er ofte formet som menoraen, fordi Hanukka feires til minne om mirakelet med menoraens olje som varte i åtte dager.

Israel har tatt i bruk en menorá omgitt av to olivenblader som sitt riksvåpen.

Kippa

  


Kippa er en lue/hatt som jødene bærer på hodet. Det er en liten og rund, tettsittende lue uten brem som bare dekker den øverste delen av hodet. 

Mange troende, praktiserende jøder går alltid med kippa, mens andre kun bruker den ved spesielle anledninger, f.eks. for å vise respekt for det guddommelig i forbindelse med høytider, feiringer og besøk på hellige steder.

C


 Spørsmål om Davidstjernen, Menoraen eller Kippa? Spør i kommentarfeltet da vel!

 


Én kommentar

Julie<3

26.apr.2010 kl.21:52

Dette var veldig interessant og fin fakta! Godt jobbet:)

Skriv en ny kommentar

Jodedommen

Jodedommen

14, Trondheim

Hei! Dette er et skoleprosjekt om jødedommen. Upassende kommentarer vil bli slettet :-) E-C-M

Kategorier

Arkiv

hits